söndag 27 augusti 2017

Extrem hetta i Sverige?

Vetenskapsradion Klotet i P1 brukar ofta överdriva klimatfrågorna. Dagens program var inget undantag. Man driver tesen att städerna måste planeras för att människor ska kunna överleva extrem hetta på grund av den globala uppvärmningen. Det gäller Abu Dabi likaväl som Hagastaden i Stockholm. Programledare är Marie-Louise Kristola.
Men det är länge sedan vi hade något värmerekord i Sverige. Den högsta temperatur som någonsin uppmätts i Sverige är 38 grader. Denna temperatur har uppnåtts två gånger, första gången i Ultuna den 9 juli 1933 och andra gången i Målilla den 29 juni 1947. Alltså för 84 respektive 70 år sedan. Vi har alltså aldrig någonsin haft en temperatur över 40 grader i Sverige, något som man varje år upplever i Sydeuropa. Hotet om extrem hetta i Sverige tycks alltså inte vara akuta. Dessutom dör fler i extrem kyla än i extrem hetta. Varför tar då Klotet upp detta som om det vore ett aktuellt hot?
Stockholmare som söker värmen.
De högsta temperaturerna som uppmätts internationellt på senare tid ligger på
53°C - 54 °C och har uppmätts i Iran, Irak, Kuwait och i Death Valley i USA. Alltså betydligt varmare är i Sverige. Världsrekordet på 57,8 grader i El Azizia i Libyen den 13 september 1922 är numera underkänt, eftersom noteringen ansetts osäker.
Extrem hetta är en aktuell fråga i Sahara men knappast i Sverige.
Sådana temperaturer har jag aldrig upplevt (utom i bastun). Men jag har jobbat i Libyen och Indien. I båda länderna förekom ibland perioder med över 40°C i skuggan. I Libyen klarade man detta ganska enkelt med AC hemma, i bilen och på kontoret. I Indien fanns det ingen AC på kontoret, men stora takfläktar som gav motsvarande avkylning ännu mer effektivt. Folk tyckte att det var varmt men ingen talade om någon katastrofsituation. Håller man sig inomhus med gardiner eller fönsterluckor fördragna brukar det vara svalare.
Jag ser alltså ingen hotande värmekatastrof för Sveriges del, och absolut ingenting som man behöver anpassa stadsplaneringen för. Det vi klarade 1933 och 1947 borde vi klara även de närmaste decennierna. Det är trist att Klotet inte på något sätt bidrar till att ge en nyanserad bild av detta.

Uppdatering 28 augusti
När sommaren 2017 nu går mot sitt slut meddelar SMHI att den varit extremt sval. Den högsta temperaturen i Sverige stannade vid 28,0°. Sommaren 1922 var det lika svalt, men man får faktiskt gå till 1862 för att finna en sommar med lägre maximitemperatur än i år. Så hotet om extrem hetta i Sverige verkar inte vara alldeles överhängande.

Uppdatering 29 augusti
Enligt en artikel i Ny Teknik i går påverkar den svenska kylan antalet hjärtinfarkter i landet. Detta enligt en riksomfattande studie som pågått i 16 år med mer än 280 000 patienter. Det finns en säsongsmässig variation i hjärtinfarkter, med en fallande frekvens under sommaren och en topp på vintern, säger rapportens huvudförfattare Moman A Mohammed vid Lunds universitet. I studien har forskarna använt det svenska hjärtinfarktsregistret och ställt dessa hjärtinfarkter mot väderdata från SMHI.
”Våra resultat visade en ökad förekomst av hjärtattacker vid temperaturer under noll. Resultaten var desamma över ett stort antal patientundergrupper, såväl på nationell som regional nivå, vilket tyder på att lufttemperaturen är en utlösare för hjärtinfarkt, säger Mohammed.”
Slutsatsen borde vara att dödligheten minskar om temperaturen ökar. Nu väntar jag med spänning att Vetenskapsradion Klotet också ska referera denna studie.

3 kommentarer:

  1. Dom gör väl bara som dom blivit beordrade. Det förefaller vara en samordnad aktion i alla stora pappets- och etermedier. Jämförbart med hur jag uppfattat pressens rapportering i gamla Sovjetunionen och DDR och kanske Nordkorea nu fär tiden. Tämligen hård likriktning. Även om det var annat än klimatet det handlade om...

    SvaraRadera
  2. Våra grannar i Limoux i södra Frankrike rapporterar om 40-gradig värme, vilket är extremt ur deras synvinkel sett. Och min frus släkt i Spanien rapporterar att de inte kan gå ut - mer än 40 grader!

    Så vi ska nog se lite längre än ut genom fönstret om vi ska upptäcka några globala trender.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan, läs vad jag skriver innan du kommenterar. Jag kommenterar inte globala trender. Jag har inte förnekat att 40 grader är vanligt i södra Europa. Och eftersom jag själv har arbetat i länder med perioder med mer än 40 grader vet jag också vad detta innebär. Vad jag kritiserar är att man anser att extrem hetta är något som vi måste förbereda oss för i Sveriges städer. Ingenting annat.

      Radera