onsdag 21 maj 2014

Säg ja till Attefallshuset

Bostadsminister Stefan Attefall har föreslagit att en ny typ av lite större friggebod ska kunna byggas utan bygglov för permanentboende. I stället för friggebodens 15 kvm kan det s k Attefallshuset bli 25 kvm och byggas utan bygglov, så länge man håller sig minst 4,5 m från tomtgräns, men dock med bygganmälan. Detta har väckt många protester. I radion klagade idag till exempel villaägare i Mälarhöjden; just där skulle det vara olämpligt, bli alltför tätt etc, Vanliga klagomål från sådana som redan bor bra men inte vill ge andra samma boendemiljö, men kanske någon annanstans, helst långt borta, ni vet. Men varför skulle en friggebod gå bra men inte ett Attefallshus. Skillnaden är någon meter i längd och bredd, alltså ganska marginell.
Tobias Olsson från Sveriges Arkitekter, min egen organisation, klagade också men på ganska oklara grunder. Det skulle bli krångligt och förvirrande med ytterligare en form för tillstånd. Men hallå! Hur krångligt är detta egentligen?  Kanske skulle det till och med ge några arkitekter jobb.
Attefallshus ritat av Thomas Sandell
När våra barn var nya på bostadsmarknaden hjälpte vi dem ut i ett övergångsskede med ett par små bostadsrätter på knappt 25 kvm, en idealisk bostadsstorlek för en ung persons första egna bostad. Precis lagom. Det är naturligtvis ingen lösning på bostadsbristen men kunde dock vara ett litet bidrag till en lösning. Ju tätare våra alltför glesa villaområden kan bli desto bättre.

3 kommentarer:

  1. Det blir nog ganska svårt att få in 25 kvm hus, 4.5 meter från tomträttsgränsen i typiska villaförorter i Sverige, om man inte vill placera huset mitt på gräsmatten i mitten på tomten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så vad är då problemet? Inget hus byggs i så fall.
      Men om det är en något större tomt, eller om man får grannens medgivande att bygga närmare tomtgränsen, så kan det bli ett hus med en ny bostad.
      Skillnaden till en friggebod som redan är tillåten är omkring en meter längre och bredare. Inte mer än så.
      Det finns ca 2 miljoner småhustomter i Sverige. Om ett Attefallshus kunde byggas på en procent av villatomterna innebär det ändå 20 000 nya bostäder. Är det möjligt på fem procent av villatomterna så blir det 100 000 nya bostäder. Varför säga nej till detta?

      Radera
  2. Jag har ingenting alls emot förslaget, däremot tror jag att det av anledningen ovan kommer att ha relativt begränsad påverkan just i villaområden i täta storstadsområden där det kanske är mest angeläget med förtätning.

    Jag hade dock missat att det med grannars tillstånd gick att upphäva regeln dock. Om grannar till exempel kan gå ihop tillsammans och bygga varsitt mindre hus nära tomtgränsen blir det kanske vanligare.

    SvaraRadera