måndag 16 juli 2012

Lau åter bäst i pärk!

Första året som sommargäster i Lau, 1979, besökte vi naturligtvis Stångaspelen. Det var också första gången det legendariska pärklaget Lau III med Torgny Larsson vann bakpärken. I laget spelade dessutom vår dåvarande granne Raimo Pettersson, numera framgångsrik ICA-handlare i Stånga. Naturligtvis blev vi pärkentusiaster på en gång. Sedan fortsatte framgångarna år efter år de närmaste tio åren. Men 1990 var det kört, eftersom När tog hem bakpärken. Sedan ett tiotal år tillbaka har nu Hablingbo dominerat pärken totalt. Så vi har hållit oss borta från Stångaspelen de senaste tjugo åren. Fram till nu.
För vad hände vid årets Stångaspel. Jo  Lau I, med Arvid Larsson som pärkkarl, som i ett par år har utmanat Hablingbo tog hem segern i bakpärk. Lau I med bröderna Emrik, Arvid och Johan Larsson har på rekordtid tagit sig upp i mästarklassen. Pappa till bröderna Emrik, Arvid och Johan Larsson är Torgny Larsson, legendarisk pärkkarl från det framgångsrika laget Lau III. Johan Larsson är vid sidan om pärkspelet även ishockeyproffs i NHL och har vunnit JVM och annat. Den legendariska Torgny Larsson hoppade dessutom in som reserv i laget ett par gånger. Så nu är ordningen återställd. Åtminstone i bakpärk, för Hablingbo vann frampärken som vanligt.
Pärk
Är det någon som undrar vad pärk är? Pärk är ett gammalt gotländskt bollspel som spelas på gräsplan. Det finns två varianter, bakpärk och frampärk. Gemensamt för båda är att bollen skall slås med handen eller sparkas med foten, på volley eller efter första studs.  Bollen är stor som en knytnäve och är gjord av garvat fårskinn, vars inre är gjort av hårt nystat ullgarn. Reglerna för bakpärk är ganska komplicerade, men reglerna för frampärk är nästan helt obegripliga. En gång såg jag en match på Stångaspelen där varje moment förklarades av en speaker. Då trodde jag nästan att jag förstod idén.
Varje lag består av sju spelare. Planen är ca 30 m bred och obegränsad i längd. Den är utmärkt med en flyttbar pinne. Bollen slås med näven in i en ruta om 70 cm x 210 cm, som är utmärkt med lösa pinnar. Pärkkarlen slår iväg bollen mot utelaget. Spelet går ut på att utelaget ska ta så mycket mark (kas) som möjligt av innelaget. Efter sju hugg i rutan byter lagen plats och där ska nu det nya innelaget försvara sin tagna mark. Det nya utelaget har nu sju försök att återta sin förlorade mark. Vid en sådan delomgång ges 10 poäng till vinnande lag. Först till 40 poäng vinner pärken (setet). Bäst av 3 pärkar vinner matchen. Vid frampärk har innelaget två pärkkarlar som står vid rutan. Den främre pärkkarlen ska returnera på volley eller släppa bollen till bakpärkkarlen, som returnerar efter studs. Begrep ni något? Nej, trodde väl det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar