tisdag 7 september 2010

Miljöfarlig Ganeshafestival

Snart är det Ganeshafestival i Indien - Ganesha Chaturthi på hindi. Hinduerna firar då Ganesha, den gud som har fått sitt huvud ersatt av ett elefanthuvud, son till gudarna Shiva och Parvati. Guden Ganesha är den gud som står för visdom, välstånd och lycka, enligt hinduisk tradition. Det är också en gud som hyllas för att han undanröjer olika typer av hinder, men är på samma gång den som sätter ut hindren, hur nu detta ska gå ihop.Det finns olika myter om hur han fick sitt elefanthuvud. Den vanligaste handlar om att Ganesha föddes med ett mänskligt huvud, men att Shiva av misstag högg av honom huvudet när han kom emellan Shiva och Parvati. Shiva ersatte då Ganeshas ursprungliga huvud med ett elefanthuvud.
Festivalen infaller efter den hinduiska kalendern, oftast i slutet av augusti och början på september. I år börjar Ganeshafestivalen den 10 september och varar i 10 dagar. Under festivalen säljs gipsfigurer i olika storlekar som avbildar Ganesha. Man sätter också upp stora statyer av Ganesha i alla bostadsområden. Festivalen avslutas med att statyerna bärs genom gatorna i processioner med dans, sång och fanfarer och statyerna sänks eller kastas sedan i vattnet - i havet, någon flod eller sjö - en ritual som kallas Ganesh Visarjan. Detta offentliga firande av Ganeshafestivalen är populärt, med olika kulturella inslag som sång och musik, uppträdanden, teater mm.
Ursprungligen tillverkades Ganeshafigurerna av lera som togs från jorden nära hemmen. Seden att sänka ner figurerna i vattnet efter Ganeshafirandet representerade cykeln av skapande och upplösning i naturen.
På senare tid har man emellertid insett att det omfattande dumpandet av de gipsfigurer man numera använder i sjöar och vattendrag har allvarliga miljöeffekter. När gipsfigurerna långsamt löses upp i vattnet avger de giftiga tungmetaller som kvicksilver och kadmium och vattnets surhetsgrad kan öka. Dagen efter dumpningen kan man se stim av döda fiskar flyta på vattnet. Därför har man numera börjat experimentera med ekologiskt godtagbara alternativmaterial att tillverka Ganeshafigurerna av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar