måndag 12 oktober 2009

Dry days in Maharashtra

Gateway of India i Mumbai
Det var 39 grader Celsius i Mumbai idag. Det kom flera ösregn, riktiga tropiska regn, trots att monsunperioden egentligen är över. Ändå talar man om ”dry days” i hela Maharashtra nu. Det är nämligen helt torrlagt med avseende på öl, vin och sprit på restauranger och spritbutikerna hålls stängda. Det beror på att det är lokalval i morgon. Men det är torrlagt inte bara på valdagen utan från kl 5 på eftermiddagen två dagar före valet. På valdagen kl 5 på eftermiddagen avslutas valet och då upphör torrläggniungen. Sen kommer snart Indiens julafton, Diwali och det är säkert torrlagt då också. Det ingår i Indiens mystiska alkoholpolitik, eller i alla fall Maharashtras. Vanligen brukar det komma en torrlagd dag då och då utan förvarning, och det kan ju bli lite snopet om man just då tänkt gå ut och fira någonting.
Maharashtra är en av Indiens större delstater, med mer än hundra miljoner invånare. Största staden är Mumbai, eller Bombay som många fortfarande säger, (som också är störst i Indien) med 20 miljoner invånare, och den näst största är Pune, förr Poona, med 5 miljoner.
Mumbai räknas till världens fjärde största storstadsområde. Inom den administrativa staden bor det 14 miljoner på en yta av 600 kvadratkilometer. Det är ungefär samma täthet som Maria församling, Stockholms tätaste församling, men den är förstås inte ens 1 kvadratkilometer stor.
Mumbai är en världens få megastäder som saknar tunnelbana, i alla fall ett tag till. Bygget av tunnelbana påbörjades härom året och nära flygplatsen kunde man redan se konstruktionerna växa fram. För det blir egentligen en högbana, precis som i Delhi, som går på betongpelare ett tiotal meter upp i luften. Det är det enklaste sättet att komma fram.
Taj Mahal hotel i Mumbai
Det var i Mumbai som islamister från Pakistan förra året dödade 173 och skadade 308 personer på lyxhotellet Taj Mahal och på ett antal andra platser. Bara några dagar före attentatet hade jag fikat på en av restaurangerna på hotellet, och det var hur enkelt som helst att komma in, i alla fall som europé. Säkerhetskontrollerna var minimala. I dag var de rigorösa när jag skulle äta lunch på ett annat hotell i Mumbai.
Det nya namnet Mumbai från 1995 är en sammansättning av namnet på gudinnan Mumbadevi och Aai som betyder moder på Marathi, det språk som de flesta i Maharashtra talar. Många som bor i Mumbai och har andra modersmål, kanske inte ens förstår Marathi, fortsätter att kalla staden för Bombay, som den hetat sedan engelsmännen övertog den forna portugisiska kolonin på 1600-talet. Sedan 1534 var området portugisiskt med namnet Bombaim.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar